sunnuntai 21. lokakuuta 2012

Onnellinen elämä myös ehtoopuolella


Aamulehti julkaisi tänään 21.10.2012 mielipidekirjoitukseni vanhustenhoidosta Tampereella:

Vanhustenhoito on itselleni tärkeimpiä teemoja lasten ja nuorten asioiden lisäksi. Olen kuullut paljon huonosta vanhustenhoidosta.

Vanhuksilla pitäisi olla erilaisia tukimuotoja aivan kuten pienten lasten vanhemmillakin. Jos vanhus haluaa asua omassa kodissaan, tuetaan sitä kaikin tavoin. Järjestetään erilaista avointa toimintaa, ettei ihminen vanhoilla päivillään erakoidu neljän seinän sisään.

Jos vanhus ei jaksa enää asua omassa kodissaan ja vaatii sairauden vuoksi enemmän hoitoa ja tarkkailua, olisi upeata tarjota hänelle paikka kodinomaisessa ympäristössä. Oma huoneisto tai huone, tutut huonekalut ja kuvat piirongin päällä, lähellä kuitenkin yhteisiä tiloja ja hoitohenkilökuntaa. Omaa rauhaa ja järjestettyä ohjelmaa sopivassa suhteessa.

Kun vanhus ei pärjää enää muualla kun laitoshoidossa, tulisi henkilökuntaa olla ehdottomasti riittävästi. Vanhuksella pitäisi olla mahdollisuus ulkoiluun ja oleiluun myös muualla kun omassa vuoteessaan. Jos hän ei pysty syömään, tulisi jollain olla aikaa häntä syöttää.

Vanhustenhoidosta ei saisi tinkiä yhtään. Jokaisella tulisi olla kunniallinen ja onnellinen  elämä myös ehtoopuolella!

Satu Pesonen
Tampere (vihr)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti