torstai 18. lokakuuta 2012

Miksi kannattaa äänestää?

Olen tainnut äänestää kaikissa vaaleissa äänestysiän saavutettuani. Kerran äänestin kunnallisvaaleissa toisen kunnan ehdokasta, sillä muutimme juuri vaalien aikaan, mutta koin kuitenkin tärkeäksi äänestää. Kiinassa asuessani matkustin aina Shanghaihin konsulaattiin äänestämään. En koe äänestämistä velvollisuudeksi vaan oikeudeksi.

Hyvin toimeentulevat keski-ikäiset ja sitä vanhemmat ihmiset äänestävät pääsääntöisesti aina. Johtavassa asemassa oleva keski-ikäinen mies ei todennäköisesti äänestä nuorta opiskelijaa tai uraa tekevä lapseton nainen nuorta äitiä, joka kannattaa kuntalisää. 

Oman ehdokkaan löytäminen voi olla etenkin nuorille aika vaikeaa, jos ei tunne ennestään ketään sopivaa ehdokasta. Nykyään on paljon erilaisia vaalikoneita, joiden avulla voi etsiä omaa ehdokastaan. Valintaa helpottaa tietysti, jos tietää minkä puolueen ehdokasta haluaa äänestää. Valintaan voi vaikuttaa sukupuoli, ikä, koulutustausta jne., kaikki ovat hyviä valintaperusteita.

Facebookista löytyy paljon ehdokkaiden vaalisivuja, niistä voi lukea ehdokkaan ajatuksia ja voi myös kysyä mieltä askarruttavia kysymyksia. Voi kysyä ehdokkaan mielipidettä johonkin itselle tärkeään asiaan.

Kunnallisvaalit ovat tärkeät vaalit, sillä kunnassa päätetään meidän arkeen vaikuttavista asioista. Mihin rakennetaan päiväkoti? Mikä lopetetaan? Säilyykö kuntalisä? Nostetaanko erilaisia palvelumaksuja? Rakennetaanko uusia teitä, tunneleita vai mielummin parempia leikkipuistoja? Säästetäänkö opetuksesta, sairaanhoidosta vai jostain muusta? Vai nostetaanko kunnallisveroa tai jotain muuta veroa? 

Mieti, mitkä asiat ovat sulle tärkeitä ja tee muutama vaalikone esim. Ylen tai Mtv3:n. Käy katsomassa kärkisijoille tulleiden ehdokkaiden vaalisivuja ja tee päätös. Välttämättä sitä täydellistä ehdokasta ei löydy, mutta varmasti jokainen löytää jonkun ehdokkaan, jonka haluaisi päättävän kunnan asioista.

Ennakkoäänestys jatkuu tiistaihin asti. Äänestyspaikkoina on mm. kirjastoja, posteja ja isoja supermarketteja. Äänestykseen mentäessä riittää, kun on henkkari mukana, postissa tullutta lappua ei välttämättä tarvitse. 

Yhden vinkin voin antaa, 611 :-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti